Stijging huizenverkoop zet door

Er zijn afgelopen kwartaal weer meer woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM. Er werden via de aangesloten makelaars ruim 40.000 woningen verkocht, een stijging van 15 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Over heel 2015 werden bijna 22 procent meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. “Het contrast met de crisisjaren, 2012 en 2013, is enorm”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. In die jaren werden er 40 procent minder huizen verkocht dan dit jaar.

Appartementen
Huizen waren gemiddeld 5 procent duurder dan in 2014. Vooral appartementen in de steden stijgen de laatste maanden snel in prijs, omdat daar steeds meer krapte in de markt zit.

Het aantal huizen dat te koop staat daalt. Bij makelaars die bij de NVM zijn aangesloten, stonden half november ruim 128.000 woningen te koop, zo’n 14 procent minder dan een jaar geleden.

Dat betekent ook dat kopers die op zoek zijn naar een nieuw huis minder keus hebben. Konden ze eind 2014 gemiddeld nog kiezen uit dertien woningen, eind vorig jaar waren dat er 10. Op het dieptepunt van de crisis was de keuze soms wel drie keer zo groot.

Lage rente
Dat het nu zo goed met de koopwoningmarkt gaat, heeft volgens NVM-voorzitter Hukker verschillende oorzaken. “De hypotheekrente is heel laag, zodat de netto lasten bij een koopwoning in vergelijking met een aantal jaren terug veel lager zijn. Terwijl die lasten bij een huurwoning juist sterk zijn gestegen.”

Afgelopen zomer is de nationale hypotheekgarantiegrens verlaagd, waardoor kopers meer eigen geld mee moeten nemen en minder mogen lenen om een huis te kopen. Maar daar lijkt de markt weinig last van te hebben.

Duurder
De huizen worden al enige tijd duurder, maar het niveau van voor de crisis is nog niet gehaald.

In Amsterdam lijkt sprake van oververhitting. Steeds meer huizen worden daar, net als in andere studentensteden, boven de vraagprijs verkocht. Volgens NVM-makelaars kan het aanbod in steden de vraag vaak niet meer bijhouden.

Positief
Over de toekomst van de koopwoningmarkt is Hukker positief. Hij voorspelt dat er dit jaar tot tien procent meer woningen worden verkocht. En de gemiddelde verkoopprijs gaat ook omhoog, met zo’n 3 tot 4 procent.

Bron: NOS.nl

Huizen 3,4 procent duurder dan vorig jaar
‘Hypotheek aanpassen onnodig duur’