Hypotheken stijgen naar recordhoogte. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning ligt inmiddels op 346.572 euro, het hoogste niveau ooit.
Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Door gestegen lonen, een dalende hypotheekrente en een oververhitte woningmarkt wordt er fors meer geleend. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar gaat het om een stijging van 8 procent.
De Hypotheker ziet diverse ingrediënten voor een ‘prijsopdrijvend effect’. ,,Door de daling van de hypotheekrente en de loonstijgingen is de leencapaciteit van huizenkopers in het afgelopen jaar verbeterd’’, aldus commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker. ,,Aan de andere kant is er een negatief verhaal, omdat er ook sprake is van een prijsopdrijvend effect. Het gat wordt steeds groter. Zeker als je starter bent op de woningmarkt wordt het lastiger.’’
Doordat doorstromers de overwaarde op hun vorige woning gebruiken om over te stappen naar een grotere woning neemt het verschil tussen de marktwaarde en het gemiddelde hypotheekbedrag toe. Doorstromers kunnen een lagere hypotheek afsluiten, maar starters betalen de volle mep.
Risico’s afdekken
De Hypotheker verwacht niet direct dat dat later tot problemen leidt, omdat mensen zich gedwongen voelen tot een tophypotheek. ,,Het is niet leuk als je hoge maandlasten hebt, maar als je het kunt en wilt betalen en je houdt aan de leennormen, moet het wel heel gek gaan wil je in de problemen komen’’, aldus De Rijke. Wel adviseert hij kopers zich goed te laten informeren en verzekeringen tegen bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid af te sluiten. ,,Kijk niet alleen naar de hypotheekrente en maandlasten, maar let op dat je andere risico’s afdekt’’, aldus De Rijke. ,,En probeer een planning te maken voor verduurzaming, als daar niet gelijk het geld voor is.’’
In Utrecht, Groningen en Limburg is de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag het grootst, in Noord-Holland het laagst. Het gemiddelde hypotheekbedrag ligt in de provincie Utrecht het hoogst, met een gemiddeld bedrag van 409.661 euro, en in Zeeland en Drenthe het laagst. In die provincies hebben huizenkopers aan een lening van zo’n 272.000 euro gemiddeld genoeg.
De Hypotheker verwacht dat het gemiddelde hypotheekbedrag ook in 2025 zal stijgen, maar wel minder sterk dan het afgelopen jaar. De leennormen blijven vrijwel gelijk.