Hypotheek mogelijk zonder werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring wordt straks overbodig bij de hypotheekaanvraag. Dat moet mensen een hoop vertraging en frustratie besparen. Een beperkt aantal huizenkopers kan vanaf vandaag via mijnuwv.nl een document downloaden waarop zijn loon- en werkgeversverleden staat. Dat kan hij met één druk op de knop mailen naar de hypotheekverstrekker.

Het meerdere keren aanleveren levert naast extra werk ook vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel de aanvrager, werkgever als de hy­po­theek­ad­vi­seur

, Hugo van Vledder

In eerste aanleg bieden Florius en De Hypotheker deze optie. Het is aan de consument om te bepalen of hij die wil gebruiken. Later dit jaar sluiten in elk geval Rabobank en bijBouwe zich aan bij de pilot. Het idee is dat de mogelijkheid op termijn beschikbaar wordt voor alle aspirant-kopers.

Bij deze proef is een groot aantal partijen betrokken, waaronder – naast de aanbieders – belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis, Hypotheken Data Netwerk, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en IG&H Consulting & Interim.

Ontbrekende informatie

Voor nogal wat huizenkopers blijkt het verkrijgen van een goed ingevulde werkgeversverklaring een tijdrovend klusje. Gemiddeld moet een consument dit fysieke document 2,4 keer aanleveren voordat het gebruikt kan worden. Vaak ontbreekt de eerste keer de informatie op het formulier of is het niet correct ingevuld.

“Het meerdere keren aanleveren levert naast extra werk ook vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel de aanvrager, werkgever als de hypotheekadviseur”

, reageert Hugo van Vledder van IG&H. Dat willen de partijen voorkomen.

De proef moet een opmaat zijn naar een volledig gedigitaliseerde hypotheekaanvraag. De eerstvolgende stap is dat huizenkopers hun loonstrookje op een soortgelijke manier gaan aanleveren.

Origineel bericht: http://www.ad.nl/economie/hypotheek-mogelijk-zonder-werkgeversverklaring~a05f4bb9/

‘Een op vijf hypotheken kan goedkoper door rentemiddeling’
Golfdag NVM Makelaars en notarissen in de regio Haaglanden