‘Hypotheek aanpassen onnodig duur’

Hypotheek aanpassen

Wie zijn hypotheek wil aanpassen, wordt door de bank te snel naar een financieel adviseur doorgestuurd. De Consumentenbond waarschuwt dat adviseurs voor een aanpassing soms honderden euro’s rekenen.

Bij grote aanpassingen vindt de Consumentenbond het geen probleem dat een adviseur wordt ingeschakeld, maar voor kleine aanpassingen, zoals het oversluiten naar een andere rente en het extra storten van geld in de spaarhypotheek, is het overbodig.

“Bij dit soort simpele handelingen is geen adviseur nodig, maar consumenten krijgen die wel opgedrongen”, aldus Joyce Donat van de Consumentenbond in het NOS Radio 1 Journaal. “Wij roepen de banken op om mensen niet voor wissewasje naar een adviseur te sturen om zo de klanten op kosten te jagen.”

Bovendien hebben consumenten de adviseur vaak al betaald bij het afsluiten van de hypotheek. “Het lijkt dan logisch dat de klant recht heeft op advies en hulp zolang de hypotheek of verzekering loopt”, zegt de bond. “Helaas is dat maar beperkt het geval.”

Opletten

Banken verlangen advies van hun eigen adviseurs terwijl andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeraars, doorverwijzen naar externe tussenpersonen. “Daar verdienen ze gewoon geld aan”, verklaart Donat de reden van het doorverwijzen.

Het verschil in prijs tussen de hypotheekverstrekkers is groot. Bij SNS Bank kost het omzetten van de vorm van aflossen bijvoorbeeld 1995 euro, terwijl ABN Amro hier 150 euro voor rekent. Het oversluiten naar een lagere rente, wat nu veel gebeurt, is bij Rabobank gratis, terwijl dit bij ING 900 euro kost.

De bond adviseert om bij het afsluiten van de hypotheek niet alleen op de rente te letten, maar ook op de kosten van eventuele aanpassingen. “Wees je er bewust van dat je niet overal advies nodig hebt. Je bent niet verplicht om dit te doen en kan dit dus gewoon weigeren”, aldus Donat.

Stijging huizenverkoop zet door
Grens Hypotheek Garantie blijft op 245.000 euro