Herstel huizenmarkt zet door

De huizenmarkt herstelt sneller dan verwacht. Dat zegt Makelaarsvereniging NVM. In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn 34.622 woningen verkocht. Een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. En twee keer zoveel als op het dieptepunt van de crisis.

Huizenprijs

Ook de gemiddelde huizenprijs blijft stijgen. De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar.

De huizenmarkt werd gestuwd door het aflopen van de regeling waardoor ouders een ton aan hun kinderen konden schenken. Daarnaast speelde de lage hypotheekrente een grote rol volgens de makelaars.

De NVM verwacht dat het herstel van de huizenmarkt dit hele jaar voortduurt. “Vooral de nieuwbouwmarkt zal flink herstellen,” zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.”Ook zal de gemiddelde prijs van koopwoningen blijven stijgen met ongeveer 3 procent.”

Warme broodjes

Toch zien de makelaars de tijd dat huizen als warme broodjes over de toonbank gingen niet terugkeren. “Dat is voorgoed verleden tijd. In veel buurten staan nog steeds veel huizen te koop. Huizenkopers zijn ook voorzichtiger en kritischer geworden.”

Lees het artikel

Huizenprijzen al meer dan een jaar omhoog