De huizenprijzen stijgen volgend jaar flink verder

De Rabobank is erg optimistisch over de Nederlandse huizenmarkt. Voor 2016 ziet de bank een stijging van de huizenprijs van 2,75 tot 4,75 procent en dat is goed nieuws voor woningbezitters met een te hoge hypotheek. We kopen met z’n allen weer net zoveel huizen als voor de crisis.

Het aantrekken van de huizenmarkt is een opluchting voor huizenbezitters en dan vooral voor de huishoudens die onder water staan. 1 miljoen vooral jonge huizenkopers hebben nu nog meer schuld dan dat hun huis waard is, maar dat gaat dus veranderen. Het grote voordeel van een gemiddeld hogere huizenprijs is namelijk dat steeds meer mensen automatisch uit de problemen komen met hun hypotheek. Samen met reguliere aflossingen en vermogensopbouw komen in 2015 en 2016 ruim 300.000 woningbezitters uit de gevarenzone.

Boven water
De Rabobank vindt dat het voorspoedig gaat op woningmarkt, er worden namelijk steeds meer huizen gekocht en de huizenprijsprijs stijgt al een aantal jaar gestaag. Alleen al in 2015 komen daardoor 150.000 huishoudens boven water. Volgend jaar hebben nog eens 170.000 huishoudens meer huis dan hypotheek. Vooral jongeren kampen met een onderwaarde.

Minder keus uit huizen
Het wordt wel moeilijker om een huis te kopen. Het aantal huizen waaruit kopers kunnen kiezen neemt af, aldus de bank. Daardoor zullen de huizenprijzen naar verwachting in 2016 nog iets harder stijgen dan dit jaar.

De huizenverkoop trekt aan door een combinatie van economische groei die gestaag doorzet, meer koopkracht voor huishoudens, een toename van de werkgelegenheid, het grote vertrouwen sowieso in de woningmarkt en de extreem lage hypotheekrente. De Rabobank verwacht dat de hypotheekrente nog lang laag blijft.

RTL Z / Erik Rezelman
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/de-huizenprijzen-stijgen-volgend-jaar-flink-verder

Nieuwe website
Uw huis verkopen? Volg dit stappenplan